Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Fogelstad Kvinnliga Medborgarskola på Galleri Bellman

13 januari 2023 - 18 januari 2023

Sex dagar i januari 2023 har du chansen att komma till Galleri Bellman på Södermalm i Stockholm och titta, lyssna, lära, tänka och samtala.

Ta chansen att titta närmare på vad som händer, vad vi gör och vilka vi är som jobbar med det som idag ÄR och det som då var Fogelstad kvinnliga medborgarskola.

Utgångspunkten är hur vi har det i samhället idag och hur vi kan tänka och agera för att påverka i det stora och i det lilla, naturligtvis i Fogelstadkvinnornas anda. Demokrati, fred, folkbildning, kreativitet och pedagogik är centrala frågor för oss fyra föreningar som arbetar med och runt Fogelstad Kvinnliga medborgarskola.

Varmt välkommen!

UTSTÄLLNING

Vernissage för utställningen
om Fogelstad Kvinnliga Medborgarskola är det fredagen den 13 januari, klockan 17.00-21.00, med musik av Madeleine Opira. Du är hjärtligt välkommen!

Utställningen är sedan öppen från 11.00 till 17.00 under helgen (14-15 januari), och från 10.00 till 20.00 under vardagarna (16-18 januari).

PROGRAM

Är det verkligen fred vi vill ha, till varje tänkbart pris

Lördag 14 januari, klockan 12.00

Ett samtal med Anna Starbrink, riksdagsledamot (L) & ledamot försvarsutskottet och Kerstin Bergeå, ordförande Svenska Freds. 

Behövs medborgarkunskap på schemat? 

Lördag 14 januari kl. 15.30

Behövs medborgarkunskap på schemat eller ska frivilliga krafter ansvara för den här bildningen? Medverkar i samtalet gör bland annat Karin Aaseby, Demokratibygget. 

Kulturens betydelse som pedagogisk idé på Fogelstad

Söndag 15 januari, klockan 11.00

Marie Selander & Liselott Karlsson-Selen berättar om kulturens betydelse som pedagogisk idé på Fogelstad. Fogelstad-
kören med musiker framför sånger från O Fåglastad och Kvinnorna och staden. Publiken uppmanas också att delta.

Funktionsrätt – så vill vi ha det, men även på Fogelstad fanns unkna idéer

Söndag 15 januari, klockan 16.00

Ett samtal med Margareta Persson, författare, fd rikdagsledamot och aktiv i funktionsrättsrörelsen och Maria Johansson, ordförande FQ – Forum Kvinnor och funktionshinder, och ledamot i Insamlingsstiftelsen Fogelstad. 

Arbetsrätt – Kerstin Hesselgrens gärning nu och då 

Måndag 16 januari, klockan 17.00

Ett samtal med Anders Johnsson, författare till en biografi om Kerstin Hesselgren (utkommer våren 2023) samt Petra Herzfeld Olsson, professor i arbetsrätt, Stockholm Universitet.

Medborglig bildning – behövs det idag?

Tisdag 17 januari, klockan 17.00

Ett samtal med Lawen Redar, riksdagsledamot (S), ledamot kulturutskottet och Amelie von Zweigbergk,  ledamot Folkbildningsrådet, tidigare statssekreterare (L). Vi ser också Marie Nyeröds dokumentär ”Fogelstadsgruppen”.

Att vara kvinna i dagens politik

Onsdag 18 januari, klockan 17.00-18.30

Filmmakare Lisa Wahlbom berättar utifrån sin film om de fem första kvinnorna i riksdagen och deras drivkrafter, motstånd och engagemang. Därefter; på vilka villkor är man politiker idag? Vi samtalar med Emma Blomdahl Wahlberg, 1:e vice ordförande kommunstyrelsen Herrljunga kommun (C), Cecilia Hällstrand, ombudsman (L) och Lovisa Johansson, förtroendevald Uppsala kommun (MP).

Detaljer

Start:
13 januari 2023
Slutar:
18 januari 2023

Plats

Galleri Bellman
Bellmansgatan 9
Stockholm, 11820 Sverige
+ Google Map

Arrangörer

Fogelstad kvinnliga medborgarskola
#ViMåstePrata
Kulturens Bildningsverksamhet