Sommarläger: Allas rätt till en röst – Inställd

Lilla Ulfåsa Kvinnliga Medborgarskolan, Julita

​​Vi vill ge unga kvinnor en möjlighet att under kreativa former mötas och samtala om demokrati, rättigheter och skyldigheter. På en förträff i början av sommaren startar vi arbetet med att presenterar oss och kursupplägget. Deltagarna är tjejer från Katrineholm i åldern 18-25 år. Kostnaden har vi sökt pengar för så ingen deltagaravgift kommer att tas ut.

Skrivretreat på Lilla Ulfåsa

Lilla Ulfåsa Kvinnliga Medborgarskolan, Julita

Hej, nu är det snart dags för skrivretreat! För eget skrivande. Ett par dagar i inspirerande miljö, tillsammans med andra, men man sköter sitt skrivande själv. Man kan prata eller dra sig undan. Om någon vill och andra har tid och ork till det, kan det bli uppläsning eller tyst läsning och respons. En helg med betoning på självständighet och gemenskap både vad gäller skrivande, boende och mathållning. Vi behöver fördela uppgifter som till exempel att handla mat, laga mat, ordna måltider och fika, diska, hålla ordning och sedan städa efter oss innan vi lämnar huset. Självkostnadspris för boende och…

Utopiska bokcirklar – Att drömma stort förändrar världen

Zoom

Scenario 2030 och Vänföreningen Fogelstad bjuder in till bokcirklar där vi vill fokusera på utopier i den fiktiva världen. Haka på vår resa där vi konkretiserar det omöjliga, där vi river de murar i vårt sinne som håller oss tillbaka, där vi helt enkelt stiger utanför det-finns-inget-alternativ-tänkandet. Vi vill läsa om andras utopier för att kunna bygga våra egna!
.
Det är ett tillfälle att tänka bortom gränserna för vad vi tror är möjligt i vår värld och visionera fritt. Om vi inte vågar drömma stort hur kan vi då någonsin uppnå stora förändringar i världen?
.
Varmt välkomna!

Gratis

Insamlingsstiftelsen får kulturstipendium i Lilla Ulfåsas trädgård

Lilla Ulfåsa Kvinnliga Medborgarskolan, Julita

Insamlingsstiftelsen Fogelstad får Katrineholms kommuns kulturstipendium 2022 under festliga former i Lilla Ulfåsas trädgård lördagen den 3 september, klockan 15.00. Medverkar gör bland annat kulturnämndens ordförande Cecilia Björk och Insamlingsstiftelsens ordförande Tjia Torpe. Läs mer om motiveringen på Insamlingsstiftelsens hemsida. Välkomna att delta!

Gratis

Poesiworkshop på Fogelstad – Kamper hos Fogelstad- kvinnorna då, kamper idag: bildning och det poetiska

Genom Fogelstad och anknutna producerades stora mängder text av olika slag som utforskade idéer, uttryckte viljor till förändring och frågade sig hur det demokratiska samhället bäst skulle realiseras. Hur skulle dessa frågor kunna utforskas i text idag? I denna serie av återkommande workshopar får du chans att lära och läsa mer av texterna som tillkommit i anknytning och sedan tematiskt under ledning skriva dikt på temat. I denna två timmar långa workshop får du i den första halvan  tillsammans med andra lära dig mer om den för workshopen tematiskt utvalda Fogelstad-texten, dess upphovsperson och kontext. I den andra halvan får…

Gratis

Fogelnästemöte med boksamtal och författarträff

Lilla Ulfåsa Kvinnliga Medborgarskolan, Julita

Dag 1 Boksamtal med Ulrika Knutson Dag 2 Hur kan vi fortsätta, Hur vill vi utveckla Fogelnästena? För medlemmar som deltagit i bokcirklar och läst Ulrikas bok Kvinnor på Gränsen till genombrott. Särskild inbjudan går ut till de som deltagit i något Fogelnäste/bokcirkel. Värdar Gunnel Nelzén och Gunilla Larsdotter Läs mer om Fågelnästena på sidan Verksamhet 

400kr

Workshop i kreativt skrivande på Lilla Ulfåsa – Inställd

Lilla Ulfåsa Kvinnliga Medborgarskolan, Julita

Välkommen till Lilla Ulfåsa för workshop i kreativt skrivande på temat Skrivandets glädje, den 24-25 september! Upptäck din egen skrivförmåga. Hitta din berättelse. Övningar och knep. Upplev skrivgemenskap. Du får prova på olika korta skrivövningar, bland annat flödesskrivande. Upplägget är lekfullt men innehåller samtidigt en del konkret kunskap för dig som önskar fortsätta att skriva texter av något slag. Vi övar bland annat på perspektiv, gestaltning och karaktärer. Ledare för kursen är Gun Hedlund som är  skrivpedagog och författare till novellsamlingen "Pilgrimsvandringen och andra berättelser". 8 deltagare, sista anmälningsdag 8 september. Mer detaljer och praktisk information får du i anmälningsformuläret…

Poesihelg på Fogelstad

Lilla Ulfåsa Kvinnliga Medborgarskolan, Julita

Den här helgen vill vi gå i fogelstadkvinnornas poetiska fotspår och utforska vårt skrivande i en historisk miljö, tillsammans. Språket och skrivandet är A och O för att vi ska kunna uttrycka våra tankar och drömmar, och för att ett annorlunda samhälle ska kunna komma tillstånd. Poesin släpper tanken fri att nå nya otänkta marker.

850kr

Vild och frisinnad – En föreläsning om Kerstin Hesselgren

Zoom

Författaren Jan-Ewert Strömbäck presenterar sin nya bok "Pionjären Kerstin Hesselgren", som är en personligt hållen essä om några mindre kända sidor av Fogelstadkvinnan Hesselgren, till exempel arbetet som yrkesinspektris, uppdraget som emigrantutredare och medgrundare av Internationella arbetsorganisationen, ILO.
.
Klicka på rubriken för att läsa mer och anmälan.

Elin – inspiration för nya generationer

Zoom

Elin Wägners teman om kvinnors rättigheter, fred och jord har sällan varit mer aktuella. Under denna digitala föreläsning kommer Elisabeth Gerle berätta om hur Elin Wägner var en inspiration för den stora fredsresan och för arbetet för klimat, jämställdhet och demokrati idag. Elisabeth Gerle är författare och professor emerita i etik. År 2020 utkom hon med boken "Allt är omöjligt och vi ger oss inte : den stora fredsresan" (Themis Förlag) som lyfter fram flera kvinnor som haft betydelse i fredsarbetet.  Denna föreläsning är en del i föreläsningsserien om Fogelstadkvinnorna. Den vänder sig till dig som är medlem i Vänföreningen…

Honorine Hermelin – handens, hjärnans och hjärtats pedagog

Zoom

Tjia Torpe berättar i sin föreläsning om den alltid lika moderna pedagogen Honorine Hermelin, om bakgrunden till hennes pedagogiska idéer och hur hon omsatte dem i praktiken på Fogelstad.
.
Klicka på rubriken för att läsa mer och anmälan

Fogelstad Kvinnliga Medborgarskola på Galleri Bellman

Galleri Bellman Bellmansgatan 9, Stockholm

Sex dagar i januari 2023 har du chansen att komma till Galleri Bellman på Södermalm i Stockholm och titta, lyssna, lära, tänka och samtala.
.
Ta chansen att titta närmare på vad som händer, vad vi gör och vilka vi är som jobbar med det som idag ÄR och det som då var Fogelstad kvinnliga medborgarskola.