Premiär för Fogelsnäste med bokcirkel

Nyköping Nyköping

Bokcirkel En grupp på fem kvinnor läser Kvinnor på gränsen till genombrott av Ulrika Knutson 100 år av demokrati! Inbjudan till att starta bokcirkel om kvinnor, kunskap, vänskap och inte minst demokrati, som vi hoppas ska starta på flera orter över hela Sverige Under våren och fram till i sommar läser vi Ulrika Knutsons bok “Kvinnor på gränsen till genombrott” om bland annat Honorine Hermelin, Elisabeth Tamm, Ada Nilsson och Elin Wägner. Kvinnorna som var engagerade i kampen för kvinnlig rösträtt och senare startade såväl Fogelstad kvinnliga medborgarskola som tidningen Tidevarvet. De hade alla starka viljor och var inte sällan…

Poesiworkshop på Fogelstad – Kamper hos Fogelstad- kvinnorna då, kamper idag: bildning och det poetiska

Zoom

Genom Fogelstad och anknutna producerades stora mängder text av olika slag som utforskade idéer, uttryckte viljor till förändring och frågade sig hur det demokratiska samhället bäst skulle realiseras. Hur skulle dessa frågor kunna utforskas i text idag?
.
I denna serie av återkommande workshopar får du chans att lära och läsa mer av texterna som tillkommit i anknytning och sedan tematiskt under ledning skriva dikt på temat.

Gratis

Vänföreningens årsmöte 2022

Zoom

Varmt välkomna på årsmöte för Vänföreningen Fogelstad söndagen den 27 mars 14-17 på Zoom med samtal om demokrati från 13. Sista anmälningsdag till årsmötet är den 20 mars.
.
Årets talare och gäst på årsmötet är Åsa Wikforss, filosof och författare och 2019 invald i Svenska Akademin. Åsa kommer att berätta om sin senaste bok, Därför demokrati, om kunskapens centrala betydelse i ett fungerande folkstyre.
.
Åsa lyfter att kunskapen krävs för att vi ska kunna granska den förda politiken, uppnå våra mål, fatta välgrundade beslut och hantera oenighet. När konspirationsteorier, kunskapsmotstånd och känsloladdad retorik tar över riskerar demokratin att försvagas och på sikt gå under.

Barrikaden valde oss – Ada Nilsson och Fogelstadkretsen

Zoom

Den första delen i vår föreläsningsserie om de fem Fogelstadkvinnorna blir en föreläsning om Ada Nilsson. Föreläsare är Kristina Lundgren, författare till boken Barrikaden valde mig: Ada Nilsson läkare i kvinnokampen.
.
Föreläsningen vänder sig till dig som är medlem i Vänföreningen Foglestad och är kostnadsfri. Klicka på rubriken för att läsa mer och anmäla dig.

Gratis. Medlemskap krävs.

Författarsamtal med Louise Lindblom om ”Ellen Key och Selma Lagerlöf, Breven”

Zoom

Ellen Key och Selma Lagerlöf brevväxlade under tre decennier, 1894–1926. De båda litterära giganterna hade en sällsynt vänskap där deras engagemang i kvinnofrågan och fredsarbetet var starka gemensamma nämnare. Breven har hittills varit opublicerade men återges här för första gången i sin helhet. Även korrespondensen mellan deras gemensamma vän Sophie.
.
Digitalt evenemang. Klicka på rubriken för anmälningslänken!

Gratis. Medlemskap krävs.

Politikern Elisabeth Tamm

Zoom

Den andra delen i vår föreläsningsserie om de fem Fogelstadkvinnorna blir en föreläsning om Elisabeth Tamm och hennes politiska gärning. Föreläsare denna gång är Camilla Norrbin som är fil dr i historia och som har forskat om kvinnor i riksdagspolitiken under 1900-talet. Föreläsningen vänder sig till dig som är medlem i Vänföreningen Foglestad och är kostnadsfri. Anmälan dig här. Zoom-länk kommer per mail någon dag innan föreläsningen.

Trädgård- och föreningsdag

Lilla Ulfåsa Lilla Ulfåsa, Julita

Välkommen på kombinerad trädgård- och föreningsdag  Trädgårdsmästare Linda Eklund berättar om gamla växter och om Fogelstads trädgård då och nu . Vi arbetar tillsammans  med rabatterna på framsidan av stora huset och har samtal om föreningens framtida verksamhet och utveckling. Programmet lördag 23 april kl 09.30 finns det förmiddagsfika. kl 10.00 Linda Eklund, trädgårdsmästare och pedagog, rundvandring och prata om trädgårdar förr & idag. kl 11.00 ca Trädgårdsarbete och samtal kring föreningens verksamhet Kl 12.00 avbrott för lite värmande linssoppa Kl 15.30 bjuds det på eftermiddags fika och vi delar tankar kring framtida verksamhet Trädgårdsarbetet kommer att fokusera främst på…